Vijf mannen door, Peng pakt de leiding bij de vrouwen


Deze twee NK’s zijn de meest spectaculaire die deze verslaggever zich kan heugen. Aan de knockout-formule kan het niet liggen, want die is er niet bij de vrouwen en daar is nog meer spektakel dan bij de mannen! In de tweede knockout-ronde van het NK Algemeen plaatsten zich Ilias van der Lende, Robin Swinkels, Max Warmerdam, Roeland Pruijssers en Casper Schoppen. Bij de vrouwen pakte Zhaoqin Peng de leiding met een magnifieke zege op Tea Lanchava.

De eerste die zich plaatste voor de derde ronde van het NK Algemeen was Max Warmerdam. Zijn teamgenoot Thomas Beerdsen moest voor de winst gaan en deed dat via het als enigszins dubieus bekendstaande Middengambiet. Dit kan hard misgaan voor wit, zoals blijkt uit het volgende bonuspotje dat u vandaag van mij krijgt:

Magnus Carlsen – Andrew Tang

Bullet Lichess.org, 22.02.2021

1.e4 e5 2.d4 exd4 3.Dxd4 Pc6 4.Dc4 Pf6 5.Pc3 Lb4 6.Ld2 0–0 7.0–0–0 Te8 8.f3 d6 9.g4 Le6 10.De2 Pd4 11.Df2 c5 12.Pge2 Db6 13.a3 Lxa3 14.bxa3 Pxc2 15.Kxc2 Db3+ 16.Kd3 Lc4+ 17.Ke3

17...Pd5

En de wereldkampioen stond mat!

Warmerdam deed 9…Pd7 en speelde zijn paard naar de damevleugel, zelfs helemaal naar a4. Dat lokte een loperoffer op g7 uit. Dan moet je met zwart wel zeker van je zaak zijn, en dat was Warmerdam. Hij kon alles verdedigen en won de minimatch met 2-0.

Ook Dimitri Reinderman moest komen tegen Ilias van der Lende. Dat ging echter niet zo met zwart. Het evenwicht werd waarschijnlijk nergens echt verbroken en in het verre pionneneindspel werd het remise. Zo ging Van der Lende verrassend door naar ronde drie.

Roeland Pruijssers, die het gisteren zwaar had tegen Liam Vrolijk, speelde in de return uitermate gedegen en schoof zijn tegenstander steeds verder terug nadat de dames waren afgeruild. Zijn twee paarden werden een ware plaag voor Vrolijk, die uiteindelijk de pijp aan Roeland moest geven.

Robin Swinkels miste vandaag tegen Ivan Sokolov op de 22ste zet opnieuw een uitstekende kans met 22…Txd4, maar voor de Brabantse GM was driemaal scheepsrecht. Sokolov probeerde in het eindspel ijzer met handen te breken door zijn centrumpionnen naar voren te duwen, maar verloor daarbij materiaal en werd uiteindelijk zelfs matgezet. Ook voor Swinkels een verrassende, maar volkomen verdiende kwalificatie.

De vijfde speler die zich rechtstreeks plaatste voor ronde drie was regerend Open kampioen Casper Schoppen, in de langste partij van de dag. Een Najdorf-Siciliaan tegen Arthur Pijpers veranderde, niet erg karakteristiek, in een manoeuvreerpartij waarin Pijpers, met wit, een toren tegen een paard offerde om verder te komen. Op de (heel) lange duur keerde dat zich tegen hem, en Schoppen toonde dat met veel geduld en overtuigend aan.

Er zijn morgen drie tiebreaks bij een 1-1 stand. In het duel tussen Nico Zwirs en Sipke Ernst maakte laatstgenoemde een pion buit, maar dat was niet genoeg voor de winst: een behoorlijk evenwichtige remise. Dat kon niet gezegd worden van de puntendeling tussen Erik van den Doel en Hugo ten Hertog. Laatstgenoemde behandelde de opening origineel en kreeg een mooi initiatief, en zoals Van den Doel in de nabespreking toegaf begon hij zich, in mindere stelling en ook met minder tijd, behoorlijk zorgen te maken. Toen het taarten smijten aan beide kanten begon ontstond er een volslagen chaos op het bord. Op zet 33 miste Van den Doel zelfs mogelijk een winst met 33.Txc6 in plaats van het gespeelde 33.Lxc6. Na een bijzonder boeiend gevecht ontstond een remise-eindspel en dat zagen de twee kemphanen snel in. Morgen spelen ook zij een barrage.

Ruud Janssen offerde kort na de opening een pion om te kunnen aanvallen tegen Hing Ting Lai, die hem gisteren had verslagen. Janssen overzag een truc waarmee zijn tegenstander een toren en drie pionnen voor twee lopers kreeg. Dit leek gunstig voor Hing Ting Lai, maar met een reeks handige zetten toonde Janssen aan hoe sterk een loperpaar kan zijn, en met een leuke combinatie maakte hij het uit. Of hij blij was dat hij morgen in versneld tempo mag spelen tegen de grote specialist? Dat maakte voor Janssen niet uit: “Ik ben al blij dat ik de kans krijg.”

Wie na een kwartiertje inlogde bij de partij tussen Anna-Maja Kazarian en Eline Roebers schrok zich een hoedje. Na zet 9 stond Roebers al verloren, via een tactische grap die heel sterk leek op die van Hugo ten Hertog tegen Mark Timmermans drie dagen geleden! Roebers moest een toren inleveren en kreeg daar met veel moeite een loper voor terug. Dat was nog steeds niet genoeg, maar nu kreeg Kazarian haast om de partij te beslissen in plaats van rustig verder te spelen. Dat gaf Roebers in de volgende bizarre fase allerlei gevaarlijke tegenkansen en ze kwam zelfs beter te staan. Op karakter kwam Kazarian terug in de partij, maar in het verre eindspel ging het alsnog mis en zo boekte Roebers na een dolle achtbaanrit haar tweede volle punt.

Daarmee is de 15-jarige jeugdwereldkampioene de naaste achtervolgster van Zhaoqin Peng, die haar oude rivale Tea Lanchava versloeg in een fantastische partij. De 14-voudig kampioene hield een klein voordeeltje vakkundig vast en sloeg vlak voor het einde van de tijdnoodfase toe door een toren tegen een paard te offeren. Daarmee beukte ze de zwarte stelling aan stukken en het lukte Lanchava niet meer die bij elkaar te rapen. Een klassieke aanvalspartij!

De twee overige partijen werden remise. Machteld van Foreest offerde vroeg in de opening met zwart een pion tegen Rosa Ratsma waarvoor ze niet veel leek te hebben. Maar daarna zette ze haar stukken prima neer en tot haar verbazing merkte Ratsma dat ze maar beter op zetherhaling in kon gaan. Dat hield haar wel op de gedeeld tweede plaats. 

De remise tussen Anne Haast en Maaike Keetman was ook boeiend. Na de opening leek Keetman de beste kansen te hebben en ze won een pion, maar daarna wilde ze ook nog in de aanval winnen en dat was te veel gevraagd. Haast verdedigde ijzersterk en er ontstond een spannend eindspel dat waarschijnlijk steeds in evenwicht was en ook in remise eindigde.

Janssen - Hing Ting Lai

Zwart heeft drie pionnen voor de loper en de witte toren staat in een vervelende penning. Die kan niet goed opgeheven worden met 40.f3 want dat verliest een loper na 40...Dd2+. Maar wit heeft iets sterkers:

40.Lxf6! 

En Hing Ting Lai gaf meteen op. Na 40...gxf6 (40...Dxe4+ 41.Dxe4 gxf6 helpt niet, want met 42.De7 is de dame veel te sterk voor de toren) plukt wit eerst een paar pionnen met schaak: 41.Dxh6+ Kg8 42.Dg6+ Kh8 43.Dxf6+ Kh7 en dan krijgt hij een winnende aanval met het zetje 44.f3! en zwart heeft geen nuttige schaakjes meer, bijvoorbeeld 44...Dd2+ 45.Kh3 Dh6+ 46.Th4! of 45...Dd7+ 46.Tg4! en zwart gaat mat.