Reinderman en Janssen struikelen


Twee van de acht vandaag ingestroomde NK-spelers gingen verrassend onderuit: Dimitri Reinderman tegen Ilias van der Lende, en Ruud Janssen tegen Hing Ting Lai. En er was nog een verrassing: Eline Roebers verloor! Het publiek won alleen maar, want het was opnieuw een dag vol spektakel.

Na een snelle puntendeling tussen Hugo ten Hertog en Erik van den Doel, die een bekende remisevariant herhaalden, brandde de strijd los in de tweede knockoutronde van het NK Algemeen. Wel vielen er nog eens vier remises, maar daar was niets vredigs aan.

Zo vloog Liam Vrolijk Roeland Pruijssers naar de keel met de brutale vroege opstoot 5.h2-h4. Vrolijk bekommerde zich niet om zijn ontwikkeling maar ging regelrecht voor mat. Pruijssers moest aan de noodrem trekken met het offer van een dame voor een toren en loper, waarna het er moeilijk voor hem uitzag, maar de Apeldoornse grootmeester hield stand.

Ook de partij tussen Casper Schoppen en Arthur Pijpers was een heel gevecht, waarin beide zijden wilden aanvallen. De jonge grootmeester Schoppen ging het eindspel in met een extra pion, maar kon niet winnen. Hetzelfde gold voor Robin Swinkels, die het zijn gerenommeerde tegenstander Ivan Sokolov flink moeilijk maakte. Als hij één zet voor de tijdcontrole 39.gxf5 had gespeeld in plaats van 39.La3, dan hadden we voor het leven van de Bosnisch-Nederlandse grootmeester moeten vrezen. Nu kon deze via 39…Dxc3 ontsnappen door de witte koning schaak te blijven geven – na 39.gxf5 was dat niet mogelijk geweest omdat wit dan na 40.e6+ Kc6 de dames had kunnen ruilen, met een gewonnen eindspel. Maar ja, die 39ste zet, vlak voor de tijdcontrole…

Na een veelbelovend begin zag het eindspel tussen Sipke Ernst en Nico Zwirs er niet opwindend uit – toch gebeurde er nog iets grappigs. Ernst bood op zet 35 remise aan, maar volgens de toernooiregels mag dit pas na de veertigste zet! Zwirs wees zijn tegenstander daarop, en hij had ook nog wel ‘iets’ om voor te spelen. Dat ‘iets’ werd echter nooit echt ‘iets’ – remise.

Ilias van der Lende blijft verbazen. Vandaag ging de super-ervaren grootmeester Dimitri Reinderman kansloos van het bord tegen hem. “Hij deed allemaal slechte zetten,” zei Van der Lende verbaasd. Misschien kwam het door de opening – hoe lang was het wel niet geleden dat Reinderman, geen fanatiek theoreticus, met wit het Frans op het bord had gehad? De Amsterdammer verslikte zich in een combinatie van Van der Lende, die het vol zelfvertrouwen afmaakte. “Na de opening was ik al blij dat ik een partij had,” lachte Van der Lende. Het werd een hele partij en ook een heel punt.

Hing Ting Lai blijft het ook goed doen. Ruud Janssen schoof eerst een pion ver naar voren, en in het kielzog daarvan een stel stukken. Hing Ting weerde echter koeltjes alles af en toen bleken de zwarte stukken helemaal verkeerd te staan: 1-0.

Het gevecht tussen de twee teamgenoten en vrienden Max Warmerdam en Thomas Beerdsen was bloedig. Omdat Beerdsen van scherp spel houdt, hield Warmerdam hem rustig aan het lijntje en toen Beerdsen dan eindelijk met een truc kwam, was het slechts voldoende om een toreneindspel in te gaan waarin Beerdsen ondanks een pion minder goede remisekansen had. Maar, “Thomas is niet heel goed in eindspelen,” wist Warmerdam, en hij voelde zijn kameraad nog lang aan de tand, totdat deze op zet 45 in de fout ging. Zoals Warmerdam uitlegde had zwart op f4 moeten slaan, daarna zijn koning op g7 moeten zetten en, zolang de witte pion nog op a6 staat, zijn toren op de zesde rij moeten plaatsen, waarmee een bekende remisestelling ontstaat. Dat deed Beerdsen dus niet, en toen ging het mis.

“Gisteren speelde ik goed maar kon ik niet winnen, vandaag speelde ik slecht en won ik wel,” zei de altijd zelfkritische Zhaoqin Peng na haar zege op Machteld van Foreest. Bijna de hele partij lang vertrouwde Peng haar eigen stelling niet, en pas na de laatste onnauwkeurigheid van Van Foreest, 27.a3 in plaats van 27.Pc3 met winst van de pion op f5, trok ze de partij met vaste hand naar zich toe.

Tea Lanchava herstelde zich goed van de pijnlijke nederlaag van gisteren. Vandaag was het duel met Anne Haast superspannend. Zoals vaak gebeurt in dit toernooi, viel wit op de koningsvleugel aan en zwart op de damevleugel. Beide speelsters doorstonden duizend angsten totdat in de slotfase de aanval van Lanchava de snelste bleek.

De partij tussen Maaike Keetman en Anna-Maja Kazarian was de enige remise bij de vrouwen. Kazarian kende de opening beter en nam met zwart het initiatief, maar kwam er niet doorheen.

Het is dit jaar zo hard gegaan met Eline Roebers dat haar eerste nederlaag in dit NK al min of meer als een verrassing kwam. De goed in vorm lijkende Rosa Ratsma was de boosdoenster. Ook hier was de strijd superscherp, met stukoffers over en weer. Met veel kunst- en vliegwerk bleef Ratsma overeind tegen het furieuze aanvalsspel van Roebers en ze bereikte een gewonnen dame-eindspel. Samen met Peng en Kazarian staat Ratsma nu aan kop met 1½ punt uit 2 partijen.

Roebers - Ratsma

Zwart heeft net een pionnetje gepakt op b4, maar gaat ze nu niet mat?

31.Pf6+! Kh8!

Ja, dat was wel gebeurd na 31...gxf6? 32.Tg3+ en 33.Dg4, waarna zwart het mat alleen kan uitstellen met een paar schaakjes.

32.De4 Lxd3!

Dekt het matveld h7 door de dame heen!

33.Txd3 gxf6

En zwart stond een pion voor. Na 34.Dxb4 Ta8+ won ze er nog één op g2 en nadat ze de torens had geruild was het dame-eindspel gewonnen.