Geen remises aan de topborden

Verslag ronde 5


Tekst: Michaël van Liempt
 

In de vijfde ronde van het Hoogeveen Chess 2023 kwam aan de eerste zeven borden geen enkele remise voor. Het mag opmerkelijk genoemd worden, al was het op weinig momenten tegen de verhouding in.

Krishnan – De Boer 1-0

In een scherpe Richter-Rauzer-variant van het Siciliaans greep Zwart met 24…e5?? lelijk mis. Hoewel bedoeld om zijn loper bij de eigen aanval te betrekken en de verdediger van veld c2 uit te schakelen, waren de bijwerkingen funest: na 25.Tdg1 noopten de diverse matdreigingen Zwart tot het offeren van een stuk. Dit leverde echter onvoldoende tegenspel op, waardoor een winnende aanval verkreeg.

Lodici – De Winter 1-0

In een aangenomen damegambiet koos Wit voor zijn ontwikkelingsvoorsprong boven herovering van het materiaal. Op zet 8 reeds ging Zwart beslissend in de fout (fragment). Wits initiatief ontwikkelde zich daarna in een dermate hoog tempo dat Zwart er geen antwoord meer op had. Na 17 zetten, met een grote materiële achterstand en geen schim aan compensatie, streek Zwart de vlag.

S.Ernst – O.Elgersma 1-0

Na de opening ontstond een soort omgekeerd Nimzo-indisch waarin Zwart meer ruimte en loperpaar had, maar een gemankeerde pionstructuur in de vorm van verdubbelde c-pionnen tegen een open c-lijn voor Wit. De vraag was welke “imbalances” het zwaarst zouden wegen. Gestaag voerde Wit de druk op, terwijl zijn koning nergens gevaar liep. Toen Zwarts eerste c-pion viel en Wits pion op e5 stond, was duidelijk dat Wit de touwtjes in handen had.

Om niet werkloos toe te kijken hoe Wit het punt zou binnenhalen offerde Zwart materiaal voor een koningsaanval. Dat bleek echter onvoldoende, en nadat de stofwolken waren opgetrokken en de dames geruild, hield Wit een stuk meer over in het eindspel. Zwart speelde nog enkele zetten door en zette de klok stil toen ook ruil van zijn laatste stuk onvermijdelijk geworden was.

Slagboom – Zwirs 0-1

In een Engelse aanval van de Najdorf hield Zwart lange tijd het paard op b8. Na 9…a5 10.a4 kon het paard via a6 naar b4. Wit koos daarna voor het plan om Pb5, c4 en 0-0-0 te spelen. Principieel niet onverantwoord (Wits belangrijkste aanknopingspunten zijn d6 en d5), maar in dit geval wel verdacht.

Zwart counterde onmiddellijk met 14…f5!, wat hem het initiatief opleverde. Wit pakte daarna nog iets te gulzig op b7, waarna alle aanvalslijnen open kwamen. Hoewel volgens Stockfish de afwerking nauwkeuriger had gekund, was vrijwel alles winnend, en na de verwikkelingen bleef een stelling over met twee verbonden vrijpionnen in het centrum, waar Wit geen verweer meer tegen had.

Paltrinieri – M. van Foreest 0-1

De controle over de zwarte velden die Wit beoogde met f2-f4 en Lb2 was van korte duur, en initiatief kwam niet echt van de grond. De “zwaktes” rond Zwarts koning na loperruil op g7 waren slechts van formele aard: Zwart verkreeg ruimte en initiatief op de damevleugel en in het centrum. Wits teveel aan pionzetten in de opening lieten gaten tussen de linies over, waar Machteld van Foreest dankbaar gebruik van maakte. Haar spel kwam los, en toen er een klassieke stikmatwending op het bord verschenen was, hield Wit het voor gezien.

 

Het verlies van Eelke de Boer en Arthur de Winter betekent dat Ritvik Krishnan (4.5/5) weer alleen aan de leiding gaat. Achter hem volgen Lorenzo Lodici, Nico Zwirs en Sipke Ernst met een half puntje achterstand.