De sprongen van het Paard

Ronde 3 Hoogeveen Chess 2023


Tekst: Wijnand Engelkes
Foto's: Frans Peeters

Eerder werd al geconstateerd dat de uit Wales afkomstige speler Tim Kett zowel ‘s-morgens meespeelt als ‘s-middags in de hoofdgroep, maar er zijn ook “amateurs” die zowel in de ochtend en de middaggroep meespelen. Het zijn Geon Knol, Bruno Jelic, Viaan Gohil, Bram ten Dam en Danesh Bajnath. Bravo voor de inzet en de durf.

Na een uur spelen stond het op alle borden nog vrijwel gelijk of op licht voordeel voor Wit.
Een wilde opening vol Paardensprongen, maar wel een bekende theoretische variant op het eerste bord tussen Paltrinieri en Zwirs. Aan twee borden had Zwart de overhand, bij WGM Manisha Mohanti Kiran – FM Jaap Vogel had Vogel tegen investering van een pion in de 4. a3 variant van de Franse Winawer goede kansen met Zwart op de Koningsvleugel.

In de partij van Lorenzo Lodici tegen Siem van Dael, wat een poëtische namen hebben schakers toch, koos Lodici voor een vreemde zet in de Najdorf:
1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6
Na 5. f4 Dc7, wat nog wel bekend is, volgde 7. f5. De enige mij bekende partij hiermee gaat dan door met 7. … b5, en 7. …e5 lijkt ook niet gek, maar van Dael koos voor 7. Pc6, waardoor na 8. Lg5 e6 9. Lc4 een soort mengsel tussen de Najdorf , de Sozin-aanval en de Richter-Rauser ontstond. Dael blunderde echter direct: 9. … Pxe4?? Hier is het Paard te ver gesprongen. Hoe de partij afliep ziet u in de viewer onderaan deze pagina.

Een uur later kwam er veel tekening in de strijd: Aan de topborden had Zwirs met zwart een egelstelling met Toren en twee Lopers en pion tegen Wits twee Torens en Paard héél licht voordeel had. Machteld van Foreest was bezig terug te krabbelen uit een slechte stand met Wit tegen Arthur de Winter. Lodici had inmiddels gewonnen van van Dael, Rob Schoorl met zwart liet een mooie kans (24. …f3 25. Df1 Tf6 met de bedoeling 26. …Th6) voorbijgaan. Nic Maatman had met Wit een prachtige stelling tegen Eelke de Boer. WFM Margadgua Erdenebayar had twee stukken geofferd in een laaiende aanval tegen FM Luuk van Kooten die met ruim 400 ELO-punten meer gestart was. Rob van Helvoort had een stuk gekregen van Rafael Goudriaan, die het Paard met 14. …Pxe4 in de waagschaal gooide. Jaap Vogel vergooide zijn goede stelling door Dames te ruilen in plaats van direct 18. …e5 te spelen met nog steeds betere stand.Jan Boersma had in slechte stelling een stuk weggegeven tegen eerdergenoemde Tim Kett. Gachatuur Kazarjan en Alef Boer boekten een weinig spannende remise.

Nog een uur later had Margadgua EreneBayar (onthoud die naam!) gewonnen. Jaap Vogel had zijn enig resterende troef, de pionnen-driehoeksformatie d5-e5-e4-f5 uit elkaar laten slaan al waren het de rode ballen in het Snooker en stond verloren na Wits 33e zet.
FM Rob Schoorl zat met Zwart tegen FM Ritvik Krishnan in een viertoreneindspel waarin Wit op een gegeven moment twee pionnen voor en drie vrijpionnen nog steeds weinig winstkansen had. Op de 44e zet zelfs met drie tegen nul pionnen. Maar Schoorl speelde juist toen de mindere zet 44. …Kf6. Had u het gezien dat dit nu net de minst goede zet was?

Machteld van Foreest had een gelijkwaardige positie tegen Arthur de Winter met beiden toren, Paard en drie pionnen.
Nick Maatman had in wat de partij van zijn leven had kunnen worden een mat in 14 (!) in de hand met 32. Pg5, maar overzag dit en speelde Df5.

Onno Elgersma was door Ron Hoffman’s O’Kelly variant min of meer gedwongen een gesloten systeem tegen het Siciliaans te spelen. (3. d4 is juist datgene waar de O’Kelly speler op hoopt, na cd4: Pd4: e7-e5 te spelen zonder dat het Paard naar b5 kan ) Maar hij was langzaamaan steeds beter komen te staan, werd geholpen door Ron’s 28. … Dd6 i.p.v. Dd8 en stond inmiddels twee verbonden vrijpionnen voor en won dat.

Andries Millema had met Wit tot en met de twintigste zet een fractie beter gestaan tegen Sipke Ernst. De omslag kwam echter tussen Wits zwakke 22e zet en de 28e. Sipke Ernst won een pion op h3, ruilde alle lichte stukken af en bouwde zware druk op tegen Wits Koningsvleugel. Wit kampte daarnaast ook met zware tijdnood.

FM Ivo Maris stond met Wit in een dubbelfianchetto inmiddels zeer goed tegen WGM Swati Ghate, die vanaf het begin al ruim 400 ELO punten minder had.
Rob van Helvoort kon zijn extra stuk niet verzilveren tegen Rafael Goudriaan: Hij pakte de verkeerde pion, c5 ipv g5 en berustte in remise.
Sebastiaan Mueer met Wit zat rond de twintigste zet zwaar in de problemen tegen Brian Nijdam, maar deze laatste liet zijn voordeel verwateren en verloor zelfs nog.

De laatste twee partijen die rond zeven uur nog bezig waren: Roger Labruyere – Oscar Zecha was een eindspel van (Wit) Paard en twee pionnen op de f- en g- lijn, die het moeilijk hadden tegen (Zwart) Loper en twee pionnen op de a- en b-lijn, maar het werd uiteindelijk toch remise doordat Zecha zijn laatste kans op winst, 48. …Kb5, achterwege liet voor 48. …a3. FM Leandro Slagboom had al heel lang een stuk meer in een Dame-eindspel en zette dat uiteindelijk in winst om.

De volledige partijen vindt u via

hoogeveenchess.nl/nl/live-2023

De stand aan kop, lees “iedereen die meer dan 50 % heeft gescoord:

1 Krishnan, Ritvik IND 3
2 De Boer, Eelke NED 2,5
3 Lodici, Lorenzo ITA 2,5
4 Paltrinieri, Nicholas ITA 2,5
5 Zwirs, Nico NED 2,5
6 Ernst, Sipke NED 2,5
7 De Winter, Arthur NED 2,5
8 Margadgua, Erdenebayar MGL 2
9 Maris, Ivo NED 2
10 Schoorl, Rob NED 2
11 Elgersma, Onno NED 2

De volledige stand na ronde 3 vindt u op chess-results.com/tnr832085.aspx?lan=17&art=1&rd=3&turdet=YES

De twee meest woeste partijen van de dag in de viewer, met commentaar van vriendje Stokvis:

Over Wijnand Engelkes


Vroegpensionado bouwjaar 1958, voorheen werkzaam in de IT. Grote verzameling schaakboeken, vooral historie, biografie en curiosa. Momenteel als vrijwilliger werkzaam bij het bordspelen-project https://ludii.games/

Bekijk alle artikelen van Wijnand Engelkes | Website