Bloedige ronde

Verslag ronde 8


Tekst: Michel Hoetmer


Foto: Frans Peeters

Het bloed vloeide vandaag rijkelijk. Van de eerste 7 partijen eindigden er maar liefst 6 in een overwinning. De enige partij die onbeslist bleef was die tussen Nico Zwirs en Siem van Dael. Daarmee viel ook zo’n beetje de beslissing over de toernooioverwinning.

De leider in het klassement, Lorenzo Lodici, ging door waar hij het hele toernooi al mee bezig was: winnen. Hij komt daarmee op 7 punten, terwijl achtervolger Nico Zwirs na zijn puntendeling op 6 punten staat. Het moet dus wel heel gek gaan wil daarin nog verandering komen.

Schoorl – Lodici

De strijd tussen de koploper in het klassement en de nummer vijf ging lange tijd gelijk op. Maar op de 34e zet ging wit in de fout. Zie onderstaande stelling.

Rob Schoorl koos hier voor 34. Db3. Het lijkt ook volkomen logisch. Wit geeft pion c3 een extra steuntje in de rug. Toch was het beter om de witte dame op a2 te plaatsen. Want zwart dreigt niet op c3 te slaan vanwege Pe4. Maar ook daarna was er nog weinig aan de hand. De echte fout kwam een zet later met 35. Tfe1? waar 35. Pe4 toch écht veel beter was. Daarna ging het snel mis met de witte stelling.

De Winter – Krishnan

Onderstaande stelling ontstond na de 15e zet van wit. Wit rokeerde lang en staat zo’n beetje klaar om de aanval op de zwarte koning te beginnen. Als je zo’n aanval op je af ziet komen is het belangrijk om de angel er uit te halen. Een geijkte methode is: stukken ruilen. De veiligste optie was dan ook om de loper op d3 te slaan. Maar zwart koos voor 15. … Pe4. Het paard lijkt daar een blokkade op te werpen. Maar is dat ook zo?

Het verschil in beoordeling van de computer is groot. Na 15. … Pxd3 16. Dxd3 De8 17. g4 fxg4 18. Txg4 Dxh5 19. Tdg1 g6 20. Df3 Df5 staat wit wat beter, maar is het bepaald nog geen gelopen race. Maar na 15. … Pe4 staat wit al bijna gewonnen. Waarom? Het paard is bepaald niet stabiel op e4 en wit gaat gewoon verder met aanvallen. Arthur maakte het vakkundig af.


Foto: Frans Peeters

Elgersma – Kazarjan

Dit is typisch zo’n partij die we allemaal graag van tijd tot tijd spelen. Onno speelde een anti-Siciliaan en daar raakte zijn tegenstander danig van in de war. Zwart stond na acht zetten al verloren.

Daarmee wil ik uiteraard niets afdoen aan de prestatie van Onno. Want je zou het nog zeker fout kunnen doen. Je moet namelijk wel even goed rekenen. Ik weet niet of iedereen 11. …. bxa1D zou hebben toegelaten. Kortom: Onno maakte op uiterst krachtdadige wijze gehakt van zijn tegenstander. Verder commentaar overbodig: gewoon heel lekker gespeeld en de moeite van het naspelen (met een grote grijns) meer dan waard!

Maatman – Paltrinieri

Beide heren streden aanvankelijk om de titel “wie speelt de meeste onnauwkeurige zetten”. Kortom: tot ongeveer de 24e zet was het een zeer onregelmatige partij. Maar uiteindelijk was het dan toch Nick die de partij naar zich toe trok.

Sipke Ernst bleek een maatje te groot voor Eelke de Boer en Macteld Van Foreest rekende af met Luuk van Kooten

Zo’n haren uit je hoofd-trek-moment

Er zijn van die momenten dat je als schaker je haren uit je hoofd wil trekken. Ik vermoed dat Rafael Goudriaan dergelijke gevoelens moet hebben na zijn partij tegen Rik van Rootselaar. Zie de volgende stelling.

Wit staat tijdelijk een stuk achter. Hij kon dat gemakkelijk terughalen door eerst op f8 te slaan en vervolgens de loper op c8 van het bord te nemen. Maar hij had iets anders in gedachten. Wellicht vooruitgerekend en daarbij iets over het hoofd gezien? Wit speelde hier:

32. Pxc8?? Er volgde 32. … Tbxc8 33. Txf8+ Txf8 34. Txg4.

Ik vermoed dat wit deze stelling, met winst van de zwarte dame, voor ogen had. Wit hoeft natuurlijk niet bang te zijn voor een mat op de onderste rij, want na 34. … Dxg4 gaat 35. Dxg4+ met schaak. Helaas zit er een kleine kink in de kabel. Zwart speelde de zetten in een andere volgorde: 34. … Tf1+ Au! 35. Dxf1 Dxg4 na 36. b3 Df4 hield wit het voor gezien.

Hier vindt u de stand na 8 ronden.