Spelersportretten Hoogeveen 2018

20 t/m 27 oktober 2018


Jorden van Foreest (30 april 1999)

Jorden werd in 2013 Europees jeugdkampioen tot en met 14 jaar en in 2015 was hij al grootmeester. De betachterkleinzoon van de voormalig Nederlands kampioenen Dirk en Arnold van Foreest werd in 2016 Nederlands kampioen. Na krappe nederlagen tegen Jan Timman en Ivan Sokolov won hij vorig jaar zijn eerste match in Hoogeveen, in een barrage tegen Adhiban Baskaran. Ook versloeg hij in de Duitse Bundesliga topspelers als Baadur Jobava, Andrei Volokitin en Ernesto Inarkiev. Bij het jeugdwereldkampioenschap in Tarvisio werd hij gedeeld vierde. In juni won hij afgetekend het HSG Open. Jorden heeft weer een flinke stap vooruit gemaakt, en het wordt interessant om te zien hoe hij het er af gaat brengen tegen een nieuw zwaargewicht als Vladimir Fedoseev.

 
Vladimir Fedoseev (16 februari 1995)
In de afgelopen jaren eindigde hij steevast bovenin in sterke toernooien. Vladimir Fedoseev’s eerste grote victorie was het winnen van het grote Aeroflot Open in Moskou in 2017. Later in dat jaar werd hij tweede in het supertoernooi in Dortmund en gedeeld eerste in het Europees kampioenschap in Minsk (derde op tiebreak). Fedoseev staat bekend om zijn goede voorbereiding en zijn fantastische, originele vondsten. Zijn optimisme achter het bord heeft hier en daar nóg grotere successen in de weg gestaan. Maar de jonge Rus staat op de drempel van de wereldtop en van hem zullen we in de komende jaren nog veel zien en horen.

 
Peter Svidler (17 juni 1976)
De in Leningrad geboren Svidler draait al sinds de jaren negentig mee in de wereldtop en voert ook een soort concurrentiestrijd met onze toernooidirecteur Loek van Wely: beiden zijn acht maal kampioen geworden van hun land. Maar bij Svidler is dat de schaakgrootmacht Rusland! Tussen zijn vele toernooisuccessen steekt verder de zege in de World Cup in 2011 erbovenuit. Behalve topschaker is Svidler een cultuurminnaar en een cricketliefhebber. Hij spreekt beter Engels dan menig native speaker, en als hij niet speelt op een toptoernooi dan hangen de schaakfans wel aan zijn lippen bij zijn commentaren. De ervaren en aimable Rus neemt het op tegen een opkomende jonge Amerikaan, net als Boris Spassky dat 46 jaar geleden deed tegen Bobby Fischer! 

 
Sam Shankland (1 oktober 1991)
De net 27-jarige grootmeester verraste dit jaar vriend en vijand door Amerikaans kampioen te worden voor de wereldtoppers Fabiano Caruana (de uitdager van Magnus Carlsen), Wesley So en Hikaru Nakamura, met de fantastische score van 8½ uit 11 en aantrekkelijk aanvalsspel. Toch kwam die prestatie niet uit de lucht vallen. In 2008 werd Shankland al gedeeld eerste in het WK onder 18 jaar, op zijn 19de veroverde hij de grootmeestertitel, en in 2011 werd hij derde in het Amerikaans kampioenschap. Hij won diverse open toernooien en de gouden medaille als reservespeler voor de V.S. op de Olympiade in Tromsø in 2014. Maar in 2018 is Shankland definitief doorgebroken, en we zijn dan ook heel benieuwd hoe hij het er afbrengt tegen een ervaren rot als Peter Svidler.