Schaak- en damsport eindelijk verenigd


In het provinciehuis in Assen werden gisteren aantrekkelijke schaak- en damdemonstraties gegeven, voor sponsors van het Hoogeveen schaaktoernooi en andere belangstellenden.

Eerst speelde toernooidirecteur Loek van Wely een scherpe schaakpartij tegen Jan Timman, die in remise eindigde.

“Geen foutloze partij, maar wel interessant”, zei Timman. Beide spelers hadden het extra moeilijk omdat Hans Böhm tussendoor vragen stelde over allerlei zaken behalve schaken.

Hierna waren er diverse kinderen die wel een potje wilden spelen tegen de twee supergrootmeesters, zowel tegen Van Wely...

… als tegen Timman:

Hierna was de beurt aan Wassili Ivanchuk, die na een intensieve schaakweek ging dammen met de jonge Nederlandse wereldtopper Jan Groenendijk. Ivanchuk, die al behoorlijk wat ervaring heeft in damtoernooien, maakte het in de eerste partij Groenendijk behoorlijk moeilijk en deze kwam in tijdnood, maar won tenslotte. Daarna volgde een sneldampartijtje dat Groenendijk overtuigend won, maar in het tweede vluggertje moest de Nederlander weer voluit gaan voor de twee punten.

Ivanchuk vermaakte zich uitstekend op deze middag: “Veel gelachen, veel geleerd.”

 

Groenendijk vond dat het damniveau van de topschaker behoorlijk was gestegen sinds het laatste toernooi waarop hij hem tegen was gekomen, vorig jaar.

Na deze drie partijen nam Ivanchuk het op tegen twee meisjes – op het dambord!

“Altijd als ik in Nederland kom is het een feestje”, zei Ivanchuk aan het eind van deze geslaagde middag, waarin de Oekraïner de verpersoonlijking vormde van de verbroedering van de schaak- en de damsport – al was het maar voor een dag.