De eerste Deloitte NK-finalist was Robin Swinkels! Ilias van der Lende begon tegen hem rustig maar speelde het niet al te handig. Hij kreeg problemen met een zwakke pion op e5. Dus offerde hij die voor een aanval op de zwarte koning, maar die had te weinig kracht: de volle winst en een overtuigende plaatsing voor de dertiger uit Brabant, die eerder een der grote favorieten, Ivan Sokolov, uitschakelde.
Max Warmerdam plaatste zich als tweede. Hij kreeg ruimteoverwicht in het centrum en loerde daarbij naar een snelle doortocht naar de zwarte koning, zoals bleek uit zijn pionoffer op de 22ste zet. Het lukte Erik van den Doel niet de stelling op slot te houden. Hij verloor een toren tegen een loper en daarmee was het nog niet gedaan, zijn stelling stortte ook in. “Geen meesterwerk,” gaf Warmerdam achteraf toe. In de opening had hij heel goed gestaan, maar over de afronding was hij niet tevreden. Na 31…Td8 had hij nog allerlei beren op de weg gezien, maar Van den Doel had te weinig bedenktijd over om iets slims te verzinnen om die los te laten. Na 36…Lxd4+? klopte alles weer bij wit en kon de jongste Nederlandse grootmeester opgelucht ademhalen.
Hing Ting Lai ging in op een openingsvariant die als niet zo goed voor zwart bekend staat, maar bereikte wel een stelling waarin hij beter zou staan in het eindspel als hij het witte initiatief overleefde. Een riskante, maar slimme aanpak. Casper Schoppen had op zet 17 de controle kunnen houden met 17.De1! – met 17.cxd4 liep hij meer risico. Meerdere van zijn pionnen waren zwak, en sidekick Nick Maatman sprak bij de livestream van een ‘droomscenario’ voor Hing Ting Lai, ook omdat Schoppen in grote tijdnood kwam. Hing Ting Lai maakte het zonder problemen af en lijkt met deze overtuigende comeback de beste papieren te hebben in de versnelde tiebreak, de enige die we morgen krijgen… maar, zoals Max Warmerdam memoreerde, Casper Schoppen is wel de regerend Nederlands kampioen snelschaken!
In de partij Zwirs-Pruijssers was het lang aftasten, waarbij Zwirs, met wit, steeds wat meer ruimte had. Toen de tijdnoodfase begon deed Zwirs een paar opportunistische zetten om kansen op het benodigde volle punt te houden. Het leverde hem een licht initiatief op, maar in wederzijdse tijdnood bleef Pruijssers overeind: het eindspel was remise. Zwirs probeerde het evenals Pruijssers gisteren nog met een pionoffer, maar dat veranderde niets aan de zaak en daarmee was Pruijssers de derde finalist.
Eline Roebers stelde zich vandaag als eerste kandidaat voor de eindzege bij de vrouwen. Tea Lanchava speelde een hyperscherpe variant van ‘Tiger’s Modern’, een opening genoemd naar de creatieve Zweedse grootmeester Tiger Hillarp Persson. Dat luistert altijd heel nauw; als zwart een klein onnauwkeurigheidje begaat is het meteen helemaal mis. En zo gebeurde het ook: Roebers speelde rustige, gezonde zetten en bracht haar illustere tegenstander in onoverkomelijke moeilijkheden: 1-0 in slechts 26 zetten.
Zhaoqin Peng was in de Franse Winawer-variant duidelijk beter thuis dan haar tegenstander Rosa Ratsma met wit. De pionnenstructuur van Ratsma was wat minder, wat betekende dat ze moest aanvallen om een eindspel te vermijden. Peng snoepte heel rustig een pionnetje en had toen, zoals dat heet, ‘de pion plus de compensatie’. De aanvalspogingen van Ratsma waren tot mislukken gedoemd, en dat toonde Peng overtuigend aan. De veertienvoudig kampioene wisselt in dit NK geweldige partijen af met rampzalige, vandaag was het dus een goede dag voor haar en ze heeft nog steeds een kansje op de titel, een half puntje achter het leidende duo.
Anne Haast is de tweede van dit duo, dat op 4 punten uit 6 partijen staat. Zij speelde vandaag een originele opening met zwart: 4…Lc5 in het Siciliaans met 2…e6 staat bekend als ‘The Lazy Man’s Sicilian’ omdat je er niet veel theoriekennis voor nodig hebt. De rustige en door Haast niet verwachte reactie van Anna-Maja Kazarian, 7.g3, ontlokte iemand in de chat het commentaar ‘dat is een ‘lazy woman’s weerlegging’. Het leidde tot een eindspel waarin Kazarian iets meer ruimte had en het aanvankelijk goed deed, maar veel bedenktijd verbruikte. Haast voerde de druk op en sloeg uiteindelijk toe.
De partij tussen Machteld van Foreest en Maaike Keetman, alweer een Franse Opening, liep langs veel rustigere banen. Wat er gebeurde, gebeurde vooral onder de oppervlakte, wat ook te zien was aan de grote hoeveelheden tijd die beide speelsters gebruikten. Keetman probeerde actief te worden, maar werd teruggedrongen en viel ten prooi aan een kleine combinatie die haar beslissend materiaal kostte: het eerste volle punt voor Van Foreest, met 14 jaar de jongste speelster van het toernooi.
Van Foreest - Keetman
Hier speelde Keetman 29...Pf6? en na 30.Td6 moest ze materiaal inleveren: 30...Pxd7 (30...Dc8 verliest na 31.Pb6) 31.Txc6 Lxc6 32.Dd2 en het wordt nog erger voor zwart: 32...axb3 33.axb3 Tb8 34.Pa7! Pe5 35.Pxc6 Pxc6 36.Dd6 en ook het paard zal sneuvelen.
In de diagramstelling had Keetman eerst 29...axb3! moeten spelen. Wit moet terugslaan (30.fxe4? bxa2 31.Ta1 Dxd7 wint het stuk met flinke rente terug) maar het verschil is nu dat zwart na 30.axb3 Pf6 31.Td6 Dc8 32.Pb6 ontsnapt met het schaakje 32...Ta1+ omdat de a-lijn open is gekomen. Wit staat overigens nog steeds wat beter in dat geval.