Het Hoogeveen Open heeft 37 live-borden, wat uniek is in Nederland. Het nieuwe programma livechess 2 dat vanaf gisteren in het Hoogeveense raadhuis wordt gebruikt is ontwikkeld door de Belgische software-ontwikkelaar Jan Vanhercke en is aangesloten op de nieuwste kunststof DGT smartboards.
“Hout is mooi”, zegt Vanhecke, “maar het is zwaar en het moet ook stevig zijn. De tot nu toe gebruikte houten borden zijn dus nogal onhandelbaar vanwege hun dikte en hun gewicht. DGT heeft nu een bord gemaakt dat de uitstraling van hout heeft, maar doordat het kunststof is dunner is en minder weegt. Het is uitvoerig getest: het kromt niet, het buigt niet en het slijt niet.” De techniek is ook heel duurzaam; het gebruikt ongeveer tien keer minder energie dan de oude technologie.
De borden zo te fabriceren dat ze goed signaleren welk stuk op welk veld staat is niet het grootste probleem. “De grote uitdaging is om de gegevens die de borden verzenden goed te lezen, en om te zetten in een schaakpartij. Spelers voeren bijvoorbeeld niet altijd hun zetten helemaal ‘correct’ uit, en sommige stellingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Soms weet je gewoon niet wat er op het bord is gebeurd.”
Jan Vanhercke
Naar een bevredigende oplossing hiervoor is Vanhercke tien jaar op zoek geweest. “Ik heb de eerste twee, drie jaar vooral zitten vloeken. Dan dacht ik dat ik het had, en had ik het toch niet. Na veel onderzoek en steeds verdere verfijningen vond ik een algoritme dat de basis is geworden van livechess. Ik kwam in contact met Albert Vasse, en sindsdien werkt DGT met deze software.” Wat de oplossing inhoudt, dat is natuurlijk het geheim van de smid: “Laat ik zeggen dat ik het heb opgelost door niet als een schaker naar de problemen te kijken.”
“Natuurlijk blijven we de apparatuur en de software updaten en verfijnen, maar wat we hier hebben staan is toch wel de basis voor de toekomst”, zegt Vanhercke. Livechess 2 is al in een ‘preliminair stadium’ gebruikt op 64 borden bij de nationale jeugdkampioenschappen van België in april dit jaar. “Daar werkte het feilloos. Nu wordt het voor het eerst gebruikt in combinatie met deze smartboards.”
Het is natuurlijk spannend of deze nieuwe combinatie van state of the art software met hardware ook goed werkt in een toptoernooi als Hoogeveen. “Als het fout gaat kan ik op afstand niet zo veel doen”, zegt Vanhercke. “Maar dit is eigenlijk al geen experiment meer, dat hebben we in België al uitgevoerd. De software is heel robuust, en Lennart Ootes kan het perfect bedienen. Ik blijf het op een afstand volgen.”
Het doel van DGT is om deze apparatuur heel toegankelijk te maken voor de hele schaakwereld. “We willen het mogelijk maken dat een club zijn activiteiten eenvoudig online kan brengen, ook als er geen server beschikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld via een ‘cloud service’. Die hebben we ook al ontwikkeld, en gebruikt in toernooien als Tata Steel, de London Classic, en ook bij het WK Rapid en Blitz. Die functie is ook zo goed als klaar. Dit pakket moet goed zijn voor zowel kleine clubs als grote toernooien.”