Invasie India uitgesteld

Verslag prijsuitreiking


Toernooidirecteur Loek van Wely sprak bij de sluiting van een mooie jubileumeditie, met “twee topmatches met spannend schaak, en een goede bezetting in het Open toernooi. Ook hadden we ditmaal een mooie kunstexpositie van Yvon Drummen, die tevens de prijzen heeft vervaardigd. Ik hoop dat iedereen het naar de zin heeft gehad.”

Vervolgens reikte Van Wely samen met hoofdarbiter Frans Peeters de prijzen uit van de Amateurgroep 1 (groep 2 was ‘s ochtends al afgerond). Met 8 uit 8 won hier Oele Dijkhuis de eerste prijs, een jeugdspeler over wie een concurrent had gezegd: “Wat is dat ventje goed!”. Tweede t/m zevende werden Christiaan Mol, Henk Sijen, David Knight, Harry Boerkamp, Dick Stavast en Bartelo Oegema.


Amateur II


Amateur I

Van Wely uitte vreugde over het feit dat er weer normen waren gescoord in de Open groep. En verder: “Ik maakte me zorgen over de Indiase dominantie en dacht: als dit verkeerd gaat moeten wij India ook maar eens gaan binnenvallen. Maar vandaag heb ik zitten rekenen en het blijkt dat ze samen 28 ratingpunten hebben gewonnen. Ik vraag me af of dat voldoende reden is om hen te straffen.” Het antwoord liet hij nog even in het midden. “Nederland liet het een beetje afweten, met uitzondering van Lucas van Foreest – ik had het liever andersom gezien”, zei hij plagerig.

De normcertificaten werden uitgereikt aan Casper Schoppen (14, zijn eerste IM-norm), Lucas van Foreest (15) en de 15-jarige Rakesh Kumar Jena, voor wie het de derde IM-norm was. Van Foreest haalde 3 punten uit 5 partijen tegen grootmeesters; met zijn eerdere GM-norm meegerekend heeft hij nu drie normen en mag hij, als zijn rating nog iets verder stijgt, de titel aanvragen. Als hij wil – de FM-titel heeft hij nooit aangevraagd, maar Lucas gaf in de wandelgangen aan dat hij de IM-titel wel wil.

Van Wely en Peeters reikten de prijzen voor het Open uit aan de winnaar – dezelfde als vorig jaar: Abhijeet Gupta, nummer 2 Chanda Sandipan, nummers 3 tot en met 7 Babu Lalith, Sundar Shyam, Lucas van Foreest, Oleg Romanishin en Casper Schoppen, en de nummers 8 tot en met 11 Rakesh Jena, Sipke Ernst, S.Nitin en Lars Vereggen. Over Gupta, die het toernooi voor de tweede achtereenvolgende maal won, grapte Van Wely: “Ik geloof dat hij niet helemaal begreep wat het betekende dat hij voor de tweede keer werd uitgenodigd – dat deden we uit beleefdheid.” Maaike Keetman, die op 5½ punt uitkwam, won de ratingprijs. En er was een speciale attentie voor de bezoekende Jan Oldenkamp, die 19 jaar materiaalman was van het toernooi.

Van Wely bedankte vervolgens zijn medewerkers en zette allereerst een aantal onmisbare dames in de bloemen: Diny van der Weide, Roos Koekoek, Mila Bottema en Petra Huizer – en daarna ook Hou Yifan en haar moeder, die haar de hele week heeft bijgestaan. Hij bedankte voorts de sponsors en introduceerde kunstenares Yvon Drummen, die de prijzen voor de matchwinnaars had vervaardigd.

Ivan Sokolov, die Jorden van Foreest had bedwongen, kreeg een fraai terracotta schaakspel in allerlei kleuren. “Voor onze PR was het beter geweest als Jorden had gewonnen”, grapte Van Wely. “Helaas is het mijn oude strijdmakker geworden. Ivan, ik ben toch blij dat je de jeugd nog even onder de duim hebt gehouden.” “Ik heb mijn best gedaan om te verliezen, zeker met zwart”, verontschuldigde Sokolov zich. “Maar mijn tegenstander werkte niet mee.”

Nigel Short, wiens ervaring tegen Hou Yifan ook de doorslag gaf, ontving een gebeeldhouwde kop met schaakmotieven, onder de naam ‘Schaakuitslag’. “Chess can get under your skin”, verduidelijkte Yvon Drummen. Van Wely had ook liever gezien dat Hou Yifan had gewonnen, zei hij, “maar voor Nigel was het een kwestie van leven of dood, en hij heeft keihard gevochten.” Verwijzend naar Short’s beruchte New In Chess-artikel over schakende vrouwen zei Van Wely: “Nu kun je doorgaan met columns schrijven, en zeggen wat je wilt.”

Wethouder Jan Steenbergen noemde in een Engelstalige speech het schaaktoernooi, met 216 spelers uit 15 landen, een perfecte combinatie met de sportgezinde stad Hoogeveen. “Uit de berichten in de pers werd ook duidelijk dat de strijd hier erg spectaculair was, en spannend tot het bittere einde. Het Open toernooi werd gedomineerd door Indiërs, maar sommige Nederlanders speelden ook erg sterk.” Hij dankte de spelers, de journalisten, de bestuursleden en alle medewerkers van het raadhuis: “Zij allen hebben van deze 20e editie een echte happening gemaakt. Ik hoop dat we u volgend jaar weer kunnen verwelkomen, en dat we van de 21e editie een onvergetelijke kunnen maken.”


Wethouder Jan Steenbergen