Van de perskamer van het Univé-toernooi moet u zich niet al te veel voorstellen. Anders dan in de goede oude Sovjet-tijd zitten er geen topgrootmeesters die de zetten van hun zwoegende collega’s van commentaar voorzien. In Hoogeveen besteedt één lid van de persdienst vooral aandacht aan zijn imaginaire voetbalelftal, terwijl twee anderen hun onderlinge vluggertjes belangrijker vinden dan de partijen van de Kroongroep.

Maar af en toe schrikken de perskamerbewoners op als op de monitor een zet verschijnt die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Toen Alexei Shirov vanmiddag de zet 23 … Dxe4 uitvoerde, riepen ze in koor dat Anish Giri met 24. Dd8+ mat in drie kon geven. Dat was natuurlijk niet waar _ zwart voorkomt mat met 24 … Pe8 _ maar toch hadden ze bij toeval wel de juiste zet gevonden.

Als Giri na 24. Dd8+ Pe8 was verdergegaan met 25. De7 h6 26. Pb6, zou ook de grote Shirov het antwoord schuldig zijn gebleven. Zwart kan nog de gehaaide computerverdediging 26 … Pd6 27. Lxd6 Dd4 proberen, maar na 28. Lxe5 Dxd1+ 29. Kh2 staat wit op winst. Giri vertrouwde de variant niet helemaal en koos in plaats daarvan een afwikkeling naar een eindspel met een pion meer.

Hij zal niet hebben vermoed dat hij kort daarna in moeilijkheden zou komen. Een reeks onnauwkeurigheden tussen de 26ste en 28ste zet gaf Shirov tegenspel dat een inferieure stand in een licht superieure veranderde. Ten slotte moest Giri vele zetten lang het eindspel koning en toren tegen koning, toren en paard verdedigen. Natuurlijk maakte hij geen fout.

Shirov behield dankzij de remise de leiding, die hij nu deelt met Maxime Vachier Lagrave. De Fransman behaalde een overtuigende overwinning op Sergei Tiviakov, die bepaald minder op dreef is dan vorig jaar. Volgens Vachier Lagrave stond hij al beter na wits onnauwkeurige 13. Pb3 en had hij groot voordeel na 20. Txd8+. Met het fantasierijke kwaliteitsoffer 20. Td5 had wit zich misschien kunnen redden.

Er kan getwist worden over de vraag of die taxatie van de zwartspeler niet een tikje optimistisch was. Maar hoe het ook zij, enkele zetten later zat wit wel degelijk in onoverkomelijke moeilijkheden. Na het offer 26 … Txg3+ kon wit nog slechts spartelen in een volkomen uitzichtloze stand.

In de open groep sloeg Robert Kempinski de eerste Nederlandse aanval op zijn koppositie af. Sipke Ernst kreeg een op het eerste gezicht perspectiefrijke stand, maar hij kon er niet doorkomen. Morgen kan Kempinski de volgende aanslag verwachten. Hij zit dan tegenover de onverschrokken Friso Nijboer, die na tijdsoverschrijding van tegenstander Illya Nyzhnyk naar de gedeelde tweede plaats klom.