Het begin van het Univé-toernooi is ditmaal nog rustiger dan in het verleden. Omdat de grote kanonnen van de Kroongroep niet zondag maar pas maandag met elkaar in de slag gaan, hebben we drie dagen lang alle tijd om ons te verdiepen in het open toernooi. Een straf is dat natuurlijk niet. Met twaalf grootmeesters en een lange rij meesters is het Univé open bijzonder sterk bezet.
Voor sommige deelnemers begon het toernooi anders dan ze het zich hadden voorgesteld. Neem Robert Ris, die een bij nader inzien fataal reisplan had gekozen: eerst van Amsterdam met de trein naar Hilversum, daarna een ontspannen autorit met perschef Tom Bottema naar Hoogeveen.
Het liep anders. De trein had anderhalf uur vertraging en de perschef moest nog op bezoek bij zijn moeder. Veertig minuten na het begin van de ronde rende een verhitte Ris de toernooizaal in, waar een nieuwe tegenslag wachtte. Tegen Richard Hendriks verzeilde hij na enkele zetten in een stelling, die geen enkel perspectief op winst bood.
Dat zinde de laatkomer niet. In plaats van remise af te dwingen met het overbekende 8 … De5+ 9. De2 Dxe2+ 10. Lxe2 besloot Ris het noodlot te tarten en met een onverantwoorde koningswandeling ‘op winst’ te spelen. De gevolgen waren vreselijk. Na 21 zetten had hij een record gevestigd. Veertig minuten te laat en toch als eerste klaar.
Ook sommige buitenlanders hadden aanloopproblemen. Drie spelers uit India hebben ingeschreven voor het toernooi, van wie Parimarjan Negi de sterkste en bekendste is. En ook de fortuinlijkste, want voor zover we weten verliep zijn reis naar Hoogeveen probleemloos.
De andere twee hadden minder geluk. Venkatachalam Saravanan arriveerde zonder bagage, die onderweg op een vliegveld was verdwaald. Dat is vervelend, maar minder vervelend dan wat zijn landgenoot Deep Sengupta overkwam. Hij werd onderweg, terwijl hij in een trein een dutje deed, van zijn bagage beroofd. Sengupta won overigens wel, zij het met moeite, van Dick de Graaf. Saravanan verloor van Caroline Slingerland, de kampioen van het Hoogeveense gemeentehuis.
De favorieten voor de eindzege deden bijna allemaal wat van hen werd verwacht, al moest Friso Nijboer hard werken voor zijn punt. Olga Dolgova, de vriendin van Alexei Shirov, verraste hem in het vroege middenspel met een kleine combinatie die als een mokerslag aankwam. Ook het vervolg speelde Dolgova sterk en inventief, maar ach, u weet hoe dit soort mooi begonnen verhalen meestal eindigt. Terwijl de grootmeester de sterkste zetten bleef vinden, raakte Olga gaandeweg van het rechte pad. Na 61 zetten had Nijboer zijn punt binnen.