Blij - slotverslag Hoogeveen Schaaktoernooi 2019


Bij de sluiting van dit geslaagde 23ste Hoogeveen Schaaktoernooi dankte toernooidirecteur Loek van Wely alle sponsors, en speciaal de Provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen, die dit mooie evenement mogelijk maakten. Hoogeveens wethouder Erwin Slomp vond het toernooi eveneens geslaagd. Hij memoreerde dat er 237 deelnemers uit 22 verschillende landen hadden gespeeld, en dat er mooie activiteiten in het teken van de jeugd waren geweest, zoals de Grand Prix en de simultaan door Lucas van Foreest bij McDonald’s, beide op de openingsdag. Hij had de verrichtingen gevolgd van de nieuwe ster Alireza Firouzja, die liet zien dat hij een mogelijke toekomstige kandidaat voor de wereldtitel is; maar ook van diens sportieve en vechtlustige tegenstander Jorge Cori Tello, alsmede de spannende match tussen Zhansaya Abdumalik en Jan Timman. ‘Dit evenement wordt online gevolgd door mensen over de hele wereld, en hier in het schaakcafé waren er ook veel bezoekers.’ De wethouder noemde nog speciaal Andries Mellema uit Hoogeveen, die Groep I bij de amateurs had gewonnen, en een andere lokale held, Elez Limani, die het ook heel goed had gedaan in deze groep. Maar Slomp keek ook naar de toekomst: ‘Wie weet hoeveel jonge schakers uit de buurt we in komende jaren hier nog zullen zien spelen?’ Hij dankte al de buitenlandse spelers voor hun aanwezigheid en deelname en wenste hen een goede terugreis – over de hele wereld!

Nu deelde Van Wely de prijzen voor de Amateurgroep I uit aan Andries Mellema (de winnaar met 8 uit 8! – ‘volgend jaar verplicht meedoen in het Open’) en de nummers 2 en 3 Ben Poelstra en Kevin Brandts (beiden 6 punten). De ratingprijs in deze groep ging naar de 12-jarige Manasvita Basa.

In de Open groep ontving Moksh Amit Doshi een internationale meesternorm, en hier ging de ratingprijs naar nog een 12-jarige: Dev Shah uit India. De hoofdprijzen gingen naar:

1.Sipke Ernst

2.Javokhir Sindarov

3.Jan Werle

4.Viktoriia Kirchei

Van Wely noemde Sindarov en Kirchei ‘de grote verrassingen’ in dit toernooi.

De prijswinnaars in het ‘rest Open’ waren:

5/6.Roeland Pruijssers en Moksh Amit Doshi

7.Akash Ganesan

8-10.Casper Schoppen, Nico Zwirs en Thomas Beerdsen

Van de matchspelers riep Van Wely als eersten Jorge Cori en Alireza Firouzja naar voren. Hij zei dat hij blij was geweest met de geweldige vechtpartijen die deze twee hadden geleverd. De Peruviaanse grootmeester Cori lachte en zei dat hij ook blij was, hoewel hij met 4½-1½ had verloren: ‘Het was geweldig om hier te zijn, en onze partijen waren heel interessant.’ De winnaar, het pas 16-jarige supertalent Alireza Firouzja uit Iran, was het daar van harte mee eens. Hij kreeg als speciale prijs een schaakbord met Afrikaanse stukken.

De match tussen Zhansaya Abdumalik en Jan Timman was heel spannend geweest. ‘Ik was behoorlijk bang voor Jan toen hij de eerste partij verloor,’ zei Van Wely. ‘Ik was ook nogal bezorgd,’ gaf Timman toe. Maar het was hem gelukt de match om te keren en met 3½-2½ te winnen, hoewel de slotpartij nog heel spannend was. ‘Ik kwam in de problemen nadat ik een vingerfoutje maakte,’ zei Timman. Hij vond dat ‘deze set van twee matches de beste was tot nu toe in Hoogeveen.’

Wethouder Slomp gaf de winnaar van deze match, Jan Timman, een horror-achtig schilderij van Berry die de partij Timman-Spassky, Montreal 1979 verbeeldde (die in remise was geëindigd). Timman was blij verrast met dit originele cadeau, en zei dat er ook eens een schilderij was gemaakt van een andere partij van hem, tegen Kovacevic, door een Oekraïense schilder. ‘Die zal inmiddels wel heel wat waard zijn,’lachte Van Wely. Daarop nodigde hij alle aanwezigen uit voor een drankje en een hapje aan de bar, waarmee weer een fabuleuze editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi in stijl werd afgesloten.